Poprzedni temat :: Następny temat
POTRZEBAN POMOC W DOBORZE LITERATURY DO PRACY MGR
Autor Wiadomość
muma 
Sponsor forum

Wysłany: 2009-11-12, 09:11   

tedd55 napisał/a:
Nosiłem się od dawna z zamiarem zadania pytania na interesujące mnie, a myślę, że i innych mieszkańców okolic Rabki sprawy, ale nie umiem pisać na obowiązującym tu poziomie, pomimo braku "skrzyżowanej latelaryzacji". Aby nie zostać kolejnym, ośmieszonym użytkownikiem szacownego forum, rezygnuję z tego ryzykownego zamiaru, jak i z "niezależnego?" hej!
Adminie proszę usunąć mnie z listy użytkowników.

czytam to już któryś raz z rzędu i nie mogę załapać o co tu chodzi :?:

lugoshi 
musicwatchgirlsgoby

Wysłany: 2009-11-12, 11:43   

Myślę Ted55 że twoja reakcja jest zbyt emocjonalna. Czytając wpisy nie możesz odgadnąć intencji piszącego. Moim zamiarem nie było wyśmiewanie się z kolegi Shortiego tylko zwrócenie mu uwagi na błędy. Lepiej żeby wziął sobie to do serca i przyłożył się czy to poprzez naukę czy używanie automatycznych korektorów w edytorze tekstów czy Internecie niż gdyby miało się okazać że momentem kiedy będzie świecić oczyma będzie obrona pracy o której mowa w temacie.

Cytujesz moją stopkę.
Uważam że jeżeli robię jakieś błędy ( a robię ) to też oczekuję że mnie ktoś poprawi i będę się następnym razem starał aby już ich nie popełnić. Nie widzę tu nic dziwnego i powodu do obrazy. Jesteśmy tylko ludźmi.

Co do forum "niezależnego" jak napisałeś. Cudzysłów jest tutaj nie na miejscu. Forum jest finansowane z dobrowolnych datków użytkowników i wszystkich chętnych. Rejestrowane i administrowane i utrzymywane jest społecznie przez Admina. Każdy zarejestrowany ma możliwość wyrażenia swojego zdania z zachowaniem zasad regulaminu który zaakceptował przy rejestracji. Powodem do szczególnej dumy ( przynajmniej mojej ) jest to że mimo odmiennych poglądów użytkowników dyskusje forumowe nie kończą się jak na każdym internetowym "jarmarku" - wyzwiskami, personalnymi wycieczkami.

Przemyśl sprawę jeszcze raz. Uważam że nie ma powodu abyś opuszczał forum.

A Shortiemu dedykuję element liryczny znaleziony w sieci podczas poszukiwań skrzyżowanej latelaryzacji.

intra
Czucie i wiara silniej mówi do mnie(...)

oko pod prawą półkulą nie dominuje
zaglądam lewym w każdą szparkę
uniwersalna ręka zapisuje ich treść

gubię się w lesie. przekątne utrudniają życie
- widzenie wierzchu stało się modne
u wyrafinowanych grzybów

nigdy nie patrzę w prost
z łatką skrzyżowanej lateralizacji

odwracam się za serce
Opublikowany: 13-06-2006 08:47 przez: Bellevue

MTWTGGB http://www.youtube.com/watch?v=rBb5y8IHAtE

malami 
postać fikcyjna

Wysłany: 2009-11-12, 12:11   

nie dalej jak wczoraj pomyślałam sobie odnośnie tego wątku - jest już naprawdę nieźle, takiej pomocy nie dostał tu jeszcze chyba nikt. a tu taka niespodzianka... i to jeszcze ze strony osoby zupełnie nie mającej powodów.

a co do uwag o magisterce niestety przyłączam się do nich. żaden szanujący się promotor nawet nie przyjmie takiej pracy, o dopuszczeniu do jej obrony nie wspominając. i tłumaczenie się przypadłością lateralizacji na nic się nie zda (szczególnie, że raczej nie dotyczy ona zamiany en na ę i odwrotnie). każdy szanujący się magistrant wiedząc o takowej niedomodze najpierw odda pracę do korekty, a dopiero potem przedstawi ją gremium oceniającemu. co nasz nowy forumowicz zapewne miał w planie. a na forum? lugoshi jak zwykle wygładzi co trzeba :)

pannekromanta 
prawie jak hobbit

Wysłany: 2009-11-12, 12:20   

tedd55 napisał/a:
Cytat:
Nie rób drugiemu co tobie niemiłe... zwłaszcza na FORUM RABKA

Nosiłem się od dawna z zamiarem zadania pytania na interesujące mnie, a myślę, że i innych mieszkańców okolic Rabki sprawy, ale nie umiem pisać na obowiązującym tu poziomie, pomimo braku "skrzyżowanej latelaryzacji". Aby nie zostać kolejnym, ośmieszonym użytkownikiem szacownego forum, rezygnuję z tego ryzykownego zamiaru, jak i z "niezależnego?" hej!
Adminie proszę usunąć mnie z listy użytkowników.

Tedd55 --> Nikt nie urodził się poetą i nie od razu Norwid wiersze pisał. Jeżeli chcesz zadać jakieś pytanie, to każdy chyba na tym forum pomoże Ci w miarę swoich możliwości. Wybacz jeśli poczułeś się dotknięty komentarzami, ale nie spodziewaj się, że Twoje błędy nie będą Ci sygnalizowane. Swiadomie nie piszę wytknięte, bo chodzi mi o uwagi bez złośliwości czy wywyższania się.
Aktualnie panuje moda na wszelkie zaświadczenia o dysleksji czy dysgrafii. Psycholodzy chętnie szafują papierkami o ADHD czy innych "schorzeniach". Poklepuje się takiego ucznia po ramieniu i robi się z niego kalekę.
Znajoma neurologopeda powiedziała mi, że statystycznie ok. 30 procent ludzi ma lateralizację skrzyżną w większym czy mniejszym stopniu. To samo z dysgrafią. Tyle, że poważnych przypadków jest znikoma ilość. Przeczytaj sobie historię dziewczyny z linka:
http://www.leworecznosc.p...topic.php?t=355
Powtarzam. Złośliwość jest nie na miejscu (Lugoshi ma rację w swojej stopce), ale brak reakcji na kaleczenie języka też nie.
Krótko mówiąc pisz co Ci leży na wątrobie i staraj się to robić jak najlepiej potrafisz.

malami 
postać fikcyjna

Wysłany: 2009-11-12, 13:35   

pannekromanta - dzięki. mnie się tego nie chciało pisać. jestem obustronnie zlateralizowana. co moim zdaniem nie jest żadnym ograniczeniem, wręcz przeciwnie - jest jedynie powodem takiego właśnie wszechstronnego rozwoju jak w zalinkowanym przykładzie. mam teraz podobnego chrześniaka i z przyjemnością obserwuję jak ten defekt jest dodatkowym atutem w jego rozwoju, a nie ułomnością.
czasem mam wrażenie, że to wyłącznie wina współczesnego liberalnego oraz liniowego systemu edukacji i wychowania. myśmy trzydzieści lat temu musieli nauczyć się ortografii, stylistyki, rachunków. i jakoś żeśmy się nauczyli. godziny ćwiczeń, wiecznego wkuwania, pisania, przepisywania, a nie wklejenia naklejek i wpisywania pojedynczych literek na chybił-trafił. plus pozaszkolne zajęcia wszechstronnie rozwijające. w takim systemie tych, którzy tego nie byli w stanie ogarnąć był margines. teraz wszyscy proszą o zaświadczenie o dysfunkcji i potem żądają ulgowego traktowania. sami sobie robiąc tym największą krzywdę.
a wracając do związku dysfunkcji z pracą magisterską - w dzisiejszych czasach naprawdę trzeba być wyjątkowym niechlujem, żeby nie dopilnować tak prostej sprawy jak starannie napisane dzieło naukowe, mające być wizytówką i przepustką do realizacji wyższych aspiracji. nie obrażając absolutnie autora wątku, gdyż cały czas zakładam, że tylko forum traktuje nieformalnie.
ted55- tutaj nikt nikomu nie wypomina stylu. każdy pisze co chce i jak chce, starając się robić to poprawnie po polsku. wielokrotnie staraliśmy się dociec o co konkretnie chodziło forumowiczowi, wykazując maksimum zainteresowania sensem wypowiedzi, a nie jej formą. kompletnie więc nie rozumiem twojej reakcji, szczególnie biorąc pod uwagę poziom tego, co robisz na swojej stronie.

SHORTY03 

Wysłany: 2009-11-12, 15:34   

i zrobiło się kompletnie nie na temat :P

lugoshi 
musicwatchgirlsgoby

Wysłany: 2009-11-12, 16:19   

Wybacz ... staruchy jesteśmy i jak to dziadki i babki lubimy pykać fajeczkę i snuć opowieści grzejąc stare stetryczałe kości w cieple forumowego niezależnego od rosyjskiej rury kominka . :-P

Może ktoś ma jeszcze jakieś materiały do pracy Shortiego ??

SHORTY03 

Wysłany: 2009-11-12, 20:42   Pierwsza analiza solanek. Z czyjej inicjatywy? Przez kogo ?

Witam

Pytanie na pozór banalne ale jednak....

Oto cytat z tekstu znajdującego się na stronie http://rabka.pl/index.php?dzial=2&dok=2 opisującego historie Rabki

"W 1. połowie XIX wieku klucz dóbr nabył Józef Zubrzycki, którego syn, Julian Zubrzycki, stał się twórcą uzdrowiska w Rabce.
W roku 1857 Komisja Balneologiczna Towarzystwa Naukowego Krakowskiego zainteresowała się rabczańskimi zdrojami. Z jej inicjatywy dr Fryderyk Skobel przeprowadził w 1858 roku pierwszą analizę chemiczną solanki..."

A oto kolejny tym razem z książki pt. "Trzydziestolecie oddziału PTT-PTTK w Rabce" pod redakcją Czesława Trybowskiego

"Okresem przełomowym w istnieniu Rabki jest rok 1855 kiedy staje się własnością Juliana Zubrzyckiego"

"Powstanie zdrojowiska to zasługa jednego z czołowych balneologów minionej epoki, prof. UJ — Józefa Diętla,"

Następny cytat pochodzi z przewodnia pt. "Rabka i okolice" z 1996 roku autorstwa Andrzeja Matuszczyka i Elfrydy Trybowskiej

"w 1855 roku po nabyciu Rabki przez Juliana Zubrzyckiego po raz pierwszy przeprowadzono badania rabczańskich solanek, co Rabka zawdzięcza przede wszystkim Józefowi Dietlowi..."

Cytat kolejny z Informatora turystycznego pt. "Rabka-Zdrój i okolice" Kraków 2007

"W pierwszej połowie XIX w dobra rabczańskie nabył Józef Wieniawa Zubrzycki, którego syn, Julian Zubrzycki, stał się twórcą uzdrowiska.."

"...rok 1858, w którym przeprowadzono pierwszą analizę chemiczną solanek. Badania zainicjował Józef Dietl...."

I ostatni cytat tym razem z książki pt. "Gorce przewodnik dla prawdziwego turysty" Oficyna wydawnicza "Rewasz"

"Julian Zubrzycki]polecił oczyścić zasypane źródła i spowodował pierwszą analizę, którą przeprowadził Józef Dietl"

Tak więc kto nabył ? kto zainicjował analizę i powstanie uzdrowiska ? kto ją przeprowadził ?

Mam nadzieje że mój post jest w miarę czytelny i bezbłędny :) :)

pannekromanta 
prawie jak hobbit

Wysłany: 2009-11-13, 02:04   

SHORTY03 napisał/a:
stał się twórcą uzdrowiska..

Tutaj polecam Ci skontaktować się również z muzeum im. Kornela Makuszyńskiego w Zakopanem. Jest tam cała masa materiałów związanych z Rabką - Makuszyński (o czym niewiele osób wie) mocno przyczynił się do budowy dawnego Pstrowskiego, dzisiaj Szebesty i ogólnie interesował się Rabką. Tyle pamiętam z wycieczki do tego muzeum w zamierzchłych czasach.
Kontakt znajdziesz na stronie:
http://www.muzeumtatrzans...ontakt,ant.html

SHORTY03 napisał/a:
Mam nadzieje że mój post jest w miarę czytelny i bezbłędny :)

Bardzo w miarę. Tak trzymać :)

lugoshi 
musicwatchgirlsgoby

Wysłany: 2009-11-13, 12:33   Re: Pierwsza analiza solanek. Z czyjej inicjatywy? Przez kog

SHORTY03 napisał/a:

Tak więc kto nabył ? kto zainicjował analizę i powstanie uzdrowiska ? kto ją przeprowadził ?

Znowu trochę odbiegnę. Tak to jest z historią. Ten kto zapisuje tworzy ją właściwie na nowo. Figle pamięci, przejęzyczenia, naciski czy wreszcie zła wola. Dziś nie możemy się zgodzić co do faktów i oceny naszej historii najnowszej ( to było tak niedawno ) a im dalej w las...

Twoją rolą podczas pisania tej pracy będzie stworzenie kolejnej wersji. Twojej własnej. Sam musisz ocenić który autor przemawia do Ciebie mocniej, któremu możesz zaufać.
Jeżeli chcesz zabawić się w Sherlocka Holmesa i odkryć historię Rabki na nowo musiałbyś poświęcić baaardzo dużo czasu na poszukiwanie i przeglądnięcie oryginałów/kopii dokumentów źródłowych. Boję się tylko że to zadanie na dłuższy czas :-)

SHORTY03 

Wysłany: 2009-11-13, 15:29   

dziękuje za celne uwagi :)

Odpowiedz do tematu