Witajcie, jestem na forum pierwszy raz dzisiaj założyłem swój profil. Spędziłem ostatnie 14 dni w Rabce, z racji chorującej córki bywamy w Rabce od 5 lat. Generalnie baza noclegowa i sanatoryjna zachwyca, każdy znajdzie coś dla siebie. Gastronomia daje również możliwość wyboru zamożnym i mniej zamożnym, generalnie można zjeść przyzwoicie i tanio. Park stworzony dla dzieci rodziców i seniorów często opiekujących się wnukami. Mam tylko dwie uwagi, zarządzający parkiem zapomnieli pomalować łuszczących się ławek przed sezonem co powoduje notoryczne brudzenie koszulek i spodni. Toalety w parku, tradycyjne stare po schodkach na dół. Obraz nędzy i rozpaczy, nie wierzę aby kobieta tam weszła i skorzystała. Facet ma łatwiej bo są pisuary, ale co zrobić jak ktoś sika obok i mocz kapie spod pisuaru i sączy się w kierunku stóp w japonkach ???? Mokre ściany i sufit, dziury w drzwiach do kabin, brak mydła, ręczników papierowych oraz w kabinach papieru toaletowego. Byłem już w wielu miejscach, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Skandal totalny skandal !!!!! To się nadaje do zburzenia bo remontować trupa nie ma szans. Dlaczego nie ma normalnych płatnych toalet przystających do standardu obecnych czasów?? Niestety jeszcze nie mogę dodawać załączników w postaci zdjęć, ale mam ich kilka dla zainteresowanych prześlę.
Sprawa ławek i tych toalet znana już od kilku lat. Jak poszukasz na gorce24.pl artykułów to poznasz straszną prawdę.
A płatna toaleta może lepszej jakości w parku jest koło miasteczka rowerowego / skateparku. ( taki kwadraciak).
Polecam przyjazd jesienią lub zimą. Po sezonie park jest pusty i można sobie porozmyślać spokojnie.
a ja jestem coraz bardziej przekonany że zamiast robic remonty WC parkowych itd ( tam nie ma kamer i lumpy zawsze będa dewastowac to powinno sie je zamknąć i postawic obok Toy-toy 2-3 szt i płacić za obsługe wyspecjalizowanej firmie. To nie te same toalety co 10 lat temu. Teraz naprawdę są czyste i zadbane pod warunkiem że opiekuje sie nimi firma zewnętrzna. Dodatkowo powinny być na obok kamery gdyby jakiemuś lumpowi zechciało się ja w nocy przewrócić. Taki mam pomysł.
Szukałem śladów bulwarów nad Poniczanką, ale załapałem się tylko na kąpiele błotne wątpliwej jakości. Czyżby szykowała się kolejna kiełbasa wyborcza i musimy poczekać, aż do czasu przed wyborami by ujrzeć i pomacać te zapowiadane cuda?
P.S. Podjudzone zapewnieniami telewizyjnymi Burmistrz, krety zaczęły już ryć w akcie desperacji Park wodny dla dzieci. Czyżby falstart?
Za kwotę 237 357,32 zł firma zajmie się przebudową ulicy Leśnej w km 0+000 – 0+262. Zakres robót obejmuje wykonanie przebudowę jezdni i poboczy, przebudowę odwodnienia oraz rekultywację terenu. Termin wykonania to koniec października bieżącego roku.
Na rozstrzygnięcie czeka przetarg na roboty z Al Tysiąclecia. Tu przebudowa będzie prowadzona na trzech odcinkach, w kilometrze 0+260 - 0+310, 0+330 - 0+400 oraz 0+420-0+700. Na wyżej wymienionych odcinkach zostanie wykonany chodnik kostki betonowej. Zaplanowana jest również rekultywacja terenu na poboczach drogi. Wykonawca będzie miał czas na wykonanie prac do końca października. Na przetarg napłynęły dwie oferty. Spośród nich zostanie wybrana firma, które otrzyma zlecenie na roboty.
Urząd Miejski w Rabce-Zdroju ogłosił też przetarg na remont ulicy Garncarskiej. Gminna droga będzie remontowana na dwóch odcinkach w km 0+400-0+455 oraz 0+455-0+788. Roboty obejmą budowę kanałów ściekowych, wymianę nawierzchni drogowej oraz montaż oznakowania. Kryteriami oceny ofert są cena (60%) i przedłużenie okresu gwarancji (40%).
Pytanie co z dawną rampą przy dworcu i składem opałowym za stacją paliw? Przecież aż oczy bolą jak się na to patrzy...
I jeszcze przypuszczalny news. Z takich słynie ostatnio redakcja gorce24.pl. Pokazali "ukończoną" salę gimnastyczną w stanie surowym.
Teraz Nowy Świat już prawie wykończony:
http://www.gorce24.pl/inf...i_na_Nowy_Swiat
Przykład idzie z góry. Jak jest założenie projektu ustawy słyszać o tym wszędzie, strach lodówkę otworzyć a jak wchodzi w życie w ostatecznym kształcie to cisza.
A wracając do tematu słyszałem, że studzienki w ulicach kładą na dwumetrowych betonowych płytach (pod adsfaltem) i studzienka wsparta na takiej płycie się nie zapada. Kiedy taki rarytas zawita do Rabki
Spotkanie zakończyło się brakiem porozumienia. Ewa Przybyło kończyła je słowami, że jest jej przykro, że nie docenia się jej pracy i inwestycji, jakie gmina realizuje w miejscowości. Mieszkańcy wychodzili z żalem, że gmina nie traktuje ich jak partnerów – o niczym nie informuje, a gdy zadają pytania, burmistrz krytykuje ich, że mają czelność o cokolwiek pytać, bo powinni być wdzięczni za co, co mają.
jak żywo mi to przypomina pewną sytuację w pewnej dużej międzynarodowej korporacji...tylko w urzędach i gminach niestety nad wójtami, burmistrzami nie ma ani prezesa ani HR-u...w korporacji sprawa jest prostsza, zespół stanie na przeciw i powie won ! to szefostwo nie będzie ryzykować ze wszyscy odejdą i zostanie z gołą pupą i samo poleci ...sztuczne afery, udowadnianie ze jest się potrzebnym na siłe ( mimo ze sie nie jest ect.ect. ) a na koniec babskie fochy ile to ja nie zrobiłem takie to zycie korporacyjno mordorowe jest ))
Inwestycje w wydaniu polityków a nie menagerów... Bolączką samorządu w całym kraju stało się to, że jest Burmistrz uchwałodawca i zarzadca, i są jego pokorni radni którzy zamiast kontrolować posłusznie podnoszą ręce. Według mnie słuszny był pomysł w 1990 roku. Radni z jednomandatowych okręgów. Na czele Rady Burmistrz wybrany przez ogół mieszkańców. Burmistrz z Radnymi ciałem wyłącznie politycznym od uchwalenia co zrobić i nadzoru nad wykonamiem. Kompentencje wykonawcze, zarzadzcze i administracyjne w rękach Dyrektora Miasta powoływanego i nadzorowanego przez Radę z Burmistrzem.
Rozmowę o przetargach, wykonaniu inwestycji czy o udostępnianiu informacji publicznych w drodze decyzji administracyjnej przez Burmistrza trzeba zacząć od tego, że to nie powinno być rolą Burmistrza - polityka a rolą Dyrektora Miasta - menagera.