Poprzedni temat :: Następny temat
Trąba powietrzna w Rabce?
Autor Wiadomość
Maria 

Wysłany: 2010-06-18, 19:43   Trąba powietrzna w Rabce?

W ostatnim czasie na www.rabka.pl pojawił się fotoreportaż, który pokazywał skutki burzy
Burza w Rabce
A co dziś widzimy w centrum miasta?

Jeszcze większy kataklizm!

Powaliło dziś więcej drzew, niż w wielu poprzednich latach razem wzięte!

Wszystko na podstawie decyzji podjętej przez Panią Burmistrz o budowie oraz wycince drzew na działce naprzeciw cmentarza.

Nasuwają się pytania:

1. Dlaczego pomimo braku planu zagospodarowania miasta wydano decyzję na budowę?
2. Dlaczego dzieje się w Rabce tak, że mieszkańcy czekają miesiącami na wydanie pozwoleń na budowę swoich domów (powodem negatywnych decyzji jest nie ustalony plan zagospodarowania przestrzennego) a tak wielka inwestycja w centrum miasta załatwiana jest od ręki?
3. Dlaczego wchodzi się na teren przedszkola?
4. Dlaczego budynek, który ma powstać w okolicy zabytkowej sosny ma taki dziwny kształt?
5. No i dlaczego padło w w centrum Rabki (podobno uzdrowiska) tyle drzew? gdzie zieloni?

Więcej można zobaczyć pod takim linkiem:
1. Decyzja Burmistrz Miasta Rabka-Zdrój
2. Plan zagospodarowania działek (wejście na teren przedszkola i niebezpieczna odległość budynku od zabytkowej sosny.
3. Fotki z miejsca ścięcia (a ptaki pozbawione gniazd latają jak oszalałe).

Zobacz więcej!

PS. Nasz fotoreporter został zwyzywany od najgorszych i omal nie przejechany (celowo) prze koparkę, gdy robił zdjęcia (nie dostosował się do polecenia: spie..alaj!). Dlaczego właściciel działki jeżdżący tym pojazdem jest taki nerwowy?

Dawid

Wysłany: 2010-06-18, 22:44   

A to czasem tam nie ma być budowane nowe osiedle? to chyba normalne że wtedy trzeba przygotować plac pod budowę.

itachi77 

Wysłany: 2010-06-18, 23:21   

Co znaczy "nasz reporter" To znaczy czyj???

www.metin2.pl

Dawid

Wysłany: 2010-06-18, 23:50   

też miałem o to zapytać :P W ogóle nie bardzo mi się podoba ostatnio sianie zamętu w różnych sprawach przez osoby które ledwo założyły konto. Rozumiem że sugerujesz iż nasza władza "wzięła w łapę"? Bo nie bardzo wiem o co chodzi.

wildhoney 
:)

Wysłany: 2010-06-19, 12:19   

A ja napiszę, że coś za bardzo jesteście podejrzliwi, wszędzie węszycie spiski?? No dajcież spokój. Naczytaliście się za dużo tematu o katastrofie smoleńskiej, skasujcie to w diabły, bo człowiekowi sie słabo robi gdy czyta te brednie i mitologizację byłego prezydenta.

Jeśli chodzi o drzewa - popieram Marię. Robicie sobie betonową dżunglę z miasta, które rzekomo mieni się "uzdrowiskiem" - jakos nie widać, by sadzono gdziekolwiek nowe drzewa, z tego, co mi się kiedyś obiło o uszy, to uzdrowisko winno mieć kilkadziesiąt procent "terenów zielonych", a wybaczcie - trawa nie jest zaliczana do terenów zielonych.
W tym momencie w Krakowie jest więcej zieleni niż w Rabce.
Poza tym były protesty mieszkańców - a nie wierzę, że nagle doznali oświecenia i zapragnęli mieć przed oknami kolejne bloki i poznawać życie sąsiadów patrząc im w okna, czy - o zgrozo! - kolejne zamknięte pseudoosiedle...

Dawid

Wysłany: 2010-06-19, 13:00   

Najlepiej niech Rabka zostanie miastem zarośniętym drzewami i niech nic tu nie powstaje.. Promujmy się tym szczytnym hasłem na całą Polskę: "Wielka dziura zarośnięta zielenią" - już widzę pchających się ze wszystkich stron turystów ...

Cytat:
W tym momencie w Krakowie jest więcej zieleni niż w Rabce.

dobre :lol: :lol:

wildhoney 

Wysłany: 2010-06-19, 13:28   

Nie, lepiej wybetonować wszystko dookoła, będzie więcej miejsca na sklepy i parkingi, turystom na pewno to się spodoba - super tak wypoczywać w pełnym słońcu siedząc na krawężniku.

Dawid

Wysłany: 2010-06-19, 20:04   

z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że ludzie korzystali z działki na której powstanie nowe osiedle... Mi się wydaje, że poza sporadycznymi grami w piłkę nie można było z niej w żaden sposób korzystać, a tym bardziej turyści nie znaleźli by tam nic ciekawego ... :1:

Rozumiem gdyby zabetonowali park i postawili tam osiedle, ale taką działkę? Miasta się rozwijają, a porównując chociażby do Krakowa gdzie rzekomo więcej zieleni jest, to tam co chwila powstaje nowe osiedle, bo miasto się rozwija. Są miejsca pod zieleń, są też działki budowlane na których musi ucierpieć parę drzew bo nie możliwa by była budowa. A zarzuty z pierwszego postu może i trafne, ale przypuszczam że można na nie odpowiedzieć w rozsądny sposób.

malami 
postać fikcyjna

Wysłany: 2010-06-19, 21:00   

Dawid napisał/a:
a tym bardziej turyści nie znaleźli by tam nic ciekawego ... :1:
Rozumiem gdyby zabetonowali park i postawili tam osiedle, ale taką działkę?

odsyłam do wątku o ulicy miłej
http://www.niezaleznarabk...der=asc&start=0
to było miejsce widokowe. tak trudno zrozumieć rolę miejsca widokowego w centrum górskiego uzdrowiska podobno dzieciecego?????? :6:
oraz znaczenie wysokiej zieleni? to zapytaj po co drzewa turystom z krajów południowych (tak, bywają, tak podoba im się bardzo, tak nikt ich nie zachęca, żeby wracali)
no ale przecież rabka dla rabczan, po co nam jacyś turyści (ciekawe czy kupisz sobie mieszkanie na tym osiedlu)
zieleń w rabce i krakowie - w przeciwieństwie do ciebie i wild i ja znamy różnicę z autopsji i nas nie przekonasz, że nie przyjeżdża się do dziury zarośniętej drzewami. a niby do czego przyjeżdża się teraz? tylko do tego.

Maria - nie wiem dlaczego dopiero teraz podnosisz głos publicznie. skoro byli jacyś "my" to dlaczego nic o waszych działaniach nie wiadomo? młodzież z romera potrafiła wywieszać afisze i stać z transparentami. wy nie potraficie?????

jeśli osiedle wchodzi na teren przedszkola, jak wynika podobno z planu - i stąd się bierze te -dzieścia modrzewi do wycinki - to gdzie u diabła są młodzi rabczańscy rodzice, dziadkowie i przedszkolanki ??????

mlody 
Sponsor forum
inż.malkontent ;)

Wysłany: 2010-06-19, 21:15   

Ja krótko i treściwie: precz z eko-terrorystami

Dziewczę Urocze 

Wysłany: 2010-06-19, 22:05   

Mlody, opanuj się trochę...

Myślę, że nikt już nic nie zmieni. Niestety. Faktycznie, jeśli były wcześniej protesty, należało je zorganizować na większą skalę. Z całą pewnością znalazłoby się sporo osób, które rozumieją, że obok domów, sklepów, dróg, parkingów etc. może istnieć normalna łąka, za którą widać Luboń. Nawet jeżeli na tej łące nic się nie dzieje. Nie musi się dziać. Mogła sobie po prostu być. Nikt mi nie wmówi, że więcej piękna i korzyści będziemy mieć z osiedla AKURAT W TYM miejscu.

GAZDA 
Sponsor forum

Wysłany: 2010-06-20, 00:28   

mi coprawda może i nie bedzie pasował widok a raczej brak widoku hehe, ale to nie moja działka a to co tam powstanie to ino sprawa właściciela i tyle...

muma 
Sponsor forum

Wysłany: 2010-06-20, 09:06   

ocknęła się jakaś Maria pewnie jeszcze radna-bezradna i chce coś namącić
a poza tym to nie były żadne drzewa tylko bodej krzoki w których siedzieli pili i srali podejrzane typy
wielkie mi halo

wildhoney 

Wysłany: 2010-06-20, 10:03   

Poziom niektórych wypowiedzi zrobił się dość niski, żeby nie napisać - żenująco niski.
Skoro rabcokom tak przeszkadza zieleń, to czemuż nie zaapelujecie do pani obijającej się przez całą kadencję burmistrz, żeby nie marnowała pieniędzy na rewitalizację parku, lepiej powycinać wszystkie drzewa w pień, będzie fajniej i żadne pijaczki nie będą się załatwiać pod krzakiem, a ile będzie miejsca na kolejne parkingi, osiedla albo sklepy? Ho, ho!
A jak już zrównacie park z ziemią, zabierzcie się za zieleń nad rzeką, tam to dopiero się dzieje, ale nie marudźcie potem, że wszyscy omijają waszą zalaną betonem dziurę, bo zalanych betonem dziur w Polsce jest w cholerę i trochę, ale Rabka jest jedna - z urokliwym parkiem, mnóstwem zieleni, fajnym klimatem.
ps. załatwianie potrzeb pod krzakiem jestem w stanie choć trochę zrozumieć - biorąc pod uwagę notoryczny brak szaletów w Rabce.

ewa 
Sponsor forum

Wysłany: 2010-06-20, 11:00   

Luboń mozna podziwiać niekoniecznie z łąki koło bloków. Są inne miejsca, oczywiście tak samo zaniedbane, trawskiem i krzaczorami zarośniete, bez ławeczki czy nawet kamyrdola do siedzenia i kontemplowania. Ale w kwestii drzew to jestem jak najbardziej za wycinaniem "starodrzewu". Przez ostatnie lata doskonale widać było w jakiej kondycji zdrowotnej są drzewa w mieście. Na zewnątrz zdrowe, w środku, pod korą próchno. Wystarczył większy wiatr czy wcześniejszy śnieg i drzewa łamały się z ilościach zatrważających. Wycinać tak ale pod jednym warunkiem - trzeba zasadzić nowe drzewa, a czegoś takiego w Rabce się nie robi.

Odpowiedz do tematu